Vietä hauska päivä Loviisassa

0

Loviisa on itäisellä Uudellamaalla sijaitseva tunnelmallinen pikkukaupunki, jonka sijainti aivan Suomenlahden rannalla houkuttelee kaupunkiin paljon matkailijoita ja vapaa-ajan asukkaita. Loviisa tunnetaan erityisesti idyllisestä vanhasta kaupungistaan, mutta seutu tarjoaa vierailijalle myös paljon muunlaista nähtävää ja koettavaa, esimerkiksi monipuolisia aktiviteetteja ja kattavan ravintolatarjonnan. Lähde mukaan tutustumaan tähän kiehtovia elämyksiä tarjoavaan pieneen kaupunkiin. 

Luontoaktiviteetteja ja nähtävyyksiä 

Loviisan merellinen sijainti luo hyvät puitteet viettää aikaa luonnossa, esimerkiksi veneilyretkellä tai kalastamisen parissa. Läheisten merialueiden saarilta löytyy hyviä rantautumispaikkoja, rauhallisia rantoja ja telttailuun sopivia maastoja. Jos mieluummin oleskelee maissa, voi esimerkiksi luontoelämyksiä hakea Loviisan seudun vaellusreiteiltä sekä tarjolla olevista muista aktiviteettipalveluista. Loviisan seudulla on mahdollista viettää aikaa esimerkiksi seuraavien aktiviteettien parissa: 

 • Polut ja vaellusreitit 
 • Kalastus 
 • Veneily 
 • Uimarannat 
 • Luonto- ja aktiviteettipalvelut 
 • Urheilukentät ja radat 

Sateisena päivänä matkailija voi luontoaktiviteettien sijasta suunnata tutustumaan Loviisan monipuolisiin nähtävyyksiin. Kaupunki on historiallinen kulttuurin kehto, josta löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää seudun menneisyydestä kiinnostuneelle. Loviisan museotarjonnasta kannattaa nostaa esiin esimerkiksi pajamuseo, joka sijaitsee Strömforsin ruukkialueella. Pajamuseossa voi tutustua entisaikojen raudan valmistustapoihin ja nähdä aito vesivasara. Toinen mielenkiintoinen museokohde on kaupungin merenkulkuhistoriaa esittelevä Loviisan merenkulkumuseo. 

Historian siipien havinaa kannattaa matkata kuuntelemaan myös lähiseudulla sijaitseviin kartanoihin. Esimerkiksi Malmgårdin ja Labbyn kartanot ovat avoinna vierailijoille. Malmgårdin kartanosta löytyy puoti, kahvila ja oma panimo, joissa myydään kartanossa valmistettuja tuotteita, esimerkiksi hilloja ja oman panimon juomia. Labbyn kartanossa vierailijalla on mahdollisuus tutustua vanhaan juustokellariin ja viljamakasiiniin. Loviisassa matkailijalle historiallisia kulttuurielämyksiä tarjoavat esimerkiksi seuraavat nähtävyydet: 

 • Museot 
 • Galleriat ja näyttelyt 
 • Kartanot 
 • Kirkot 
 • Vanhan kaupungin puuhuvilat 
 • Strömforsin ruukki 
 • Svartholman merilinnoitus 

Loviisan Laivasilta 

Menneen ajan tunnelma on aistittavissa myös Loviisan Laivasillassa, jonka punaisista suola-aitoista löytyy ravintoloiden lisäksi Loviisan merenkulkumuseo, taidenäyttelyitä ja kesäpuoteja. Merellä on ollut suuri vaikutus kaupungin historiaan ja elinkeinoihin. Aikoinaan Laivasillan alueella käytössä olleisiin 50 suola-aittaan varastoitiin muun muassa suolaa, tupakkaa ja kahvia. Nykyisin Laivasilta palvelee vierasvenesatamana, jonka tapahtumien keskipisteenä ovat juuri kyseiset aitat. 

Laivasillan aktiviteetit 

Laivasillan alueella järjestetään ympäri vuoden paljon tapahtumia, tunnetuimpia niistä ovat Small Ships’ Race, Muinaistulien yö ja Loviisan joulumarkkinat. Erityisesti kesäisin Laivasillan ravintolat ja tapahtumat keräävät vierailijoita läheltä ja kaukaa. Laivasillan näyttelyt ja museot ovatkin auki vain kesäisin, sekä ravintolat pitävät ovensa auki vapusta syyskuun lopulle. Kesäisin Laivasillan satamasta järjestetään reittiliikennettä Svartholman merilinnoitukseen. 

Strömforsin ruukki 

Hauskaa ajanviettoa tarjoaa myös Strömforsin ruukkialueen historiallinen miljöö, joka sijaitsee noin 18 kilometrin päässä Loviisan keskustasta Ruotsinpyhtään kirkonkylässä. Strömforsissa on paljon nähtävää ja koettavaa. Valtaosa alueen nähtävyyksistä on avoinna ympäri vuoden. Koko alueen tunnelmaa leimaavat käsityöläisperinteet: alueelta löytyy pajamuseoita, näyttelyitä, käsityöläispuoteja sekä erilaisia ravintoloita ja kahviloita. Halutessaan vierailija voi myös majoittua alueen historiallisissa rakennuksissa. 

Strömforsin Yläpajassa sijaitsee entisajan rautapaja ahjoineen ja vesivasaroineen, kesäisin siellä järjestetään myös taontanäytöksiä. Strömforsin tarjonta ei kuitenkaan rajoitu pelkästään historiallisiin elämyksiin, vaan alueelta löytyy myös paljon moderneja elämyspalveluja, esimerkiksi retkeily -ja ulkourheilukeskus sekä hyvinvointipalveluja. Strömforsissa on jopa Eaglekarting-sisähallirata, jossa – kontrastina alueen muulle tarjonnalle – voi nauttia vauhdin hurmasta 300 metriä pitkällä ajoradalla. 

Svartholman merilinnoitus 

Strömforsin ruukkiin tutustumisen jälkeen voi suunnata Laivasillan vierasvenesatamaan ja lähteä meritse vierailemaan Svartholman merilinnoitukseen. Tämä Suomenlinnan sisarlinnoitus sijaitsee Loviisanlahden suulla ja sinne järjestetään Laivasillasta reittiliikennettä kesäkuun alusta elokuun loppuun. Matka kestää noin puoli tuntia. Linnoitukseen liikennöivillä reittialuksilla on rajoitettu kapasiteetti, joten erityisesti vilkkaimman sesongin aikana liput kannattaa varata etukäteen. 

Myös Svartholman linnoituksesta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa, joidenka pääosassa ovat alueen historiasta kertovat näyttelyt ja kävelykierrokset. Kesäkaudella kannattaa piipahtaa tutustumaan Svartholman näyttelyyn, jonka teemana on linnoituksen historia ja rakennusvaiheet Ruotsin ja Venäjän vallan aikana. Svartholma tarjoaa hyvät puitteet viettää mukavaa kesäpäivää saaressa. Linnoituksesta löytyy esimerkiksi tunnelmallinen kesäravintola Café Svartholm, joka on tunnettu herkullisista pizzoistaan. 

Loviisan alueen tapahtumia 

Loviisa on merellinen kesäkaupunki, joten sen tapahtumatarjontakin on runsaimmillaan kesäkauden aikana. Kesäkauden avajaiset järjestetään toukokuun puolessa välissä Strömforsin ruukissa, jossa voi esimerkiksi vierailla pajamuseossa tai taidenäyttelyssä. Tapahtumasta on mahdollista ostaa matkamuistoksi alueella valmistettuja käsityöläistuotteita ja erilaisia herkkuja. Kesäkauden aikana Loviisassa tapahtuu joka viikko jotain mukavaa ja yksi kauden kohokohdista on Small Ships’ Race -purjehdustapahtuma. 

Small Ships’ Race järjestetään heinäkuun puolessa välissä Laivasillan vierasvenesatamassa. Purjehduksen lisäksi tapahtumassa on tarjolla paljon muuta ohjelmaa, esimerkiksi poniratsastusta lapsille ja erilaisia musiikkiesityksiä. Kesäkauden päättää elokuun lopussa Loviisan päivä sekä rannikkoalueilla vietettävä Muinaistulien yö -tapahtuma. Loviisasta löytyy kuitenkin paljon elämyksiä myös matkailukauden ulkopuolella, esimerkiksi joulukuussa kaupungissa järjestetään tunnelmalliset joulumarkkinat. 

Aktiviteetteja lapsille 

Lapsiperheille Loviisa tarjoaa esimerkiksi Onneli ja Anneli -leikkipuiston sekä paikallisten taiteilijoiden luoman Pikkuväen polun, jonka ideana on etsiä kartan avulla taiteilijoiden kaupungin taloihin maalaamia pieniä ovia. Monet Loviisan nähtävyydet järjestävät lapsille mielenkiintoista koettavaa, esimerkiksi Svartholman linnoituksessa voi osallistua lapsille suunnitellulle seikkailukierrokselle nimeltään Svartholman unohdettu mysteeri. Strömforsin ruukin aluetta voi myös lämpimästi suositella käyntikohteeksi lapsiperheille. 

Monipuolisten elämysten Loviisa 

Loviisan seudulta löytää varmasti jokainen mieleistään nähtävää ja koettavaa. Pelkästään Strömforsin ruukin alueen tai Svartholman merilinnoituksen nähtävyyksien parissa voi viettää aikaa kokonaisen päivän. Loviisalla on kiehtova menneisyys; valtaosa alueen nähtävyyksistä ja tapahtumista liittyvätkin kaupungin historiaan ja kulttuuriin. Tämän lisäksi vierailija voi istuskella tunnelmallisissa kahviloissa tai vaellella idyllisellä puutaloalueella. Loviisan monipuoliseen matkailutarjontaan kannattaa matkustaa tutustumaan kauempaakin. 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.