Ruokamatkalle Loviisaan ja Porvooseen

0

Sekä Porvoo, että Loviisa ovat molemmat upeita kesäkohteita. Molemmat kaupungit ovat yhdistelmiä uutta ja vanhaa sekä modernia tempoa ja pikkukaupungin idylliä. Saaristolaismaisema ja hyvin säilyneet historialliset rakennukset ovat kuin luotuja tunnelmallista ruokahetkeä varten. Loviisa ja Porvoo ovat molemmat ottaneet näistä mahdollisuuksista kaiken irti. Molemmissa kaupungeissa on paljon yksityisyrittäjiä, mikä takaa, että kahta samanlaista ravintolaa on mahdotonta löytää. Osa ravintoloista on auki koko kesäsesongin, mutta molemmista kaupungeista löytyy myös ympäri vuoden auki olevia, suosittuja ruokapaikkoja. Mikäli haluaa kokea useamman ravintolan päivän aikana, Porvoossa on mahdollista ottaa osaa Smaku-kierrokselle, jossa käydään oppaan kanssa läpi neljä porvoolaista, korkean tason ravintolaa. Samalla saa kuulla mielenkiintoisia faktoja Porvoon historiasta ja ruokakulttuurista. Loviisassa ei tällaista mahdollisuutta ole, mutta jos viihtyy kaupungissa useammankin päivän, kannattaa ehdottomasti katsastaa useampi ravintola. 

Etenkin useat porvoolaiset ravintolat ovat päässeet ravintola-alan ammattilaisten, kuten Suomen Gastronomien Seuran, listauksille ja saaneet ylistystä sekä bloggaajilta että kriitikoilta. Yksi näistä on Meat District, joka on keskittynyt erityisesti eettisesti ja luonnonmukaisesti tuotettuun lihaan. Kasvisruuan ystävälle taas löytyy paljon kehuttu Bella Loviisa, jonka kaikki ruuat ovat vegaanisia. Menusta löytyy silti burgereita, vöneriä ja pizzaa, eli pelkkään salaattiin ei tarvitse tyytyä. Bistrotunnelmasta nauttivalle on sekä Porvoossa että Loviisassa valinnanvaraa; voi joko piipahtaa Porvoon Sinne Bistrossa, joka tarjoaa lähiruokaa modernilla otteella, tai päättää vilkas retkipäivä Svartholman linnoitukseen, Bistro Svartholmiin. Tämän ravintolan puitteet ovat erityisen hienot, sillä se sijaitsee Svartholman linnoituksella, Loviisan saaristossa. Burgereiden ystäville Loviisasta löytyy kahvila-ravintola Laivasilta, joka on sijainniltaan upea ja ruokalistan osalta kattava. Sateisena päivänä maisemia voi ihailla katetulta terassilta. 

Makuja ja tunnelmaa 

Ruokamatka Loviisaan ja Porvooseen houkuttelee erityisesti, kun tietää, millaisia erikoisuuksia molemmat kaupungit kätkevät sisäänsä. Erityisen riemastuttavaa on, kun löytää viehättävän ruokapaikan vanhasta kaupungista. Degerby Gille on perheystävällinen ravintola, joka sijaitsee Loviisan vanhimmassa talossa, eli 1600-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa. Miljöön lisäksi ravintolan asiakaspalvelu ja ruoka on jäänyt monen kävijän mieleen. Porvoosta taas löytyy melkein sata vuotta Degerby Gilleä nuorempaan rakennukseen sijoitettu ravintola, josta saa maukasta pizzaa. Tämä Gabriel 1763 on 1700- luvulla vaikuttaneen pormestari Gabriel Hagertin rakennuttamaan taloon perustettu ravintola. Jos taas haluaa ihailla kauniita maisemia historian havinan kuuntelun sijaan, kannattaa poiketa vaikkapa Fryysarinrantaan, Porvoon venesatamaan. Satamaravintolassa voi maistella etanaruokia ja samalla katsella kaunista saaristomaisemaa. Upeita näkymiä tarjoaa myös Loviisan laivasillalla sijaitseva Saltbodan. Kalaravintola sopii mitä parhaiten illanistujaisiin vaikka koko perheen kanssa. 

Piipahda lounaalle! 

Jos suunnittelee päiväreissua Porvooseen tai sattuu Loviisaan Sibeliuspäivien aikaan, nälkäinen matkailija haluaa varmaan myös käväistä lounaalla. Monissa À la carte -ravintoloissa ja bistroissa on tarjolla lounasta, mutta varsinaisen lounasravintolan tittelin omaavia ravintoloitakin löytyy. Ruokapaikka Hanna Maria Porvoon vanhassa kaupungissa tarjoilee suomalaista kotiruokaa. Ravintola oli alun perin tarkoitettu lähellä sijaitsevan Simolinin työntekijöiden lounasravintolaksi, mutta se nousi hyvän ruokansa ja ystävällisen palvelun ansiosta kaikkien kaupunkilaisten suosioon. Loviisassa lounasruokailijoiden suosikkeja on nepalilainen ravintola Pahuna, jonka ruokaa on kehuttu hyväksi ja palvelua ystävälliseksi. Toinen Loviisan kansainvälisempi ruokapaikka on japanilaista ruokaa tarjoava sijaitseva Sakura. Vanhan Porvoon Glassikkoakaan ei kannata jättää väliin – paikka on monen bloggaajan suosikkikahviloiden listalla ja juuri lounastarjonta on saanut kehuja kriitikoilta. Glassikko on huippukokki Samuli Wirgentiuksen perustama. 

Kun eettisyys ja raaka-aineet ratkaisevat 

Ani’s Cafe on vegaaninen lounaspaikka ja kahvila Porvoossa. Se on juuri sopiva ravintola jokaiselle, joka haluaa istahtaa tunnelmalliselle lounaalle, ruokavaliosta riippumatta. Palvelua on ystävällistä ja teevalikoima on laaja. Vaikka Ani’s Cafe toimiikin enemmän kahvilana kuin ravintolana, paikka kannattaa käydä kokeilemassa lounaan ja suussa sulavien raakakakkujen takia. Varsinaiset ruokaravintolatkaan eivät tingi eettisyydestä. Salt on ravintola, joka yhdistää modernin keittiön historialliseen ympäristöön: se sijaitsee Porvoon vanhan tuomiokirkon kupeessa ja siellä tarjotaan kasvispainotteista ruokaa. Saltissa pyritään käyttämään ruoissa ekologisesti kestäviä raaka-aineita, kuten sirkkoja ja satokauden tuotteita. Muutkin kuin kasvisravintolat pyrkivät eettisyyteen: Zum Beispiel on inspiroitunut useiden eri maiden keittiökulttuureista, ja ravintola käyttää vain laadukkaimpia raaka-aineita annoksissaan. Ravintolaa on ylistetty useissa arvosteluissa, ja se on ollut vastuussa Flow-festivaalien cateringista. 

Lopuksi 

Jos lähtee ruokamatkalle Porvooseen tai Loviisaan, saa varautua siihen, että valinnanvaraa on. Etenkin kesällä ravintoloita on auki yllin kyllin. Porvoon ravintolat ratsastavat trendien aallonharjalla, kun taas Loviisan idyllinen ravintolatarjonta sopii jokaiselle matkailijalle siksi, että sopiva ravintola löytyy niin lihansyöjille kuin vegaaneille. Molemmat kaupungit ovat sekä arkkitehtuuriltaan että maisemaltaan kauniita ja ravintoloissa ollaankin osattu hyödyntää kaupunkikuvan visuaalisuutta. Ravintoloiden monipuolisuudesta kertoo myös se, ettei asiakkaiden mielenkiinnon herättämiseen tarvita kallista à la carte -menua, vaan pelkästään lounasmahdollisuuksia on useampia. Molemmissa kaupungeissa on huomattavissa se, että parhaat ravintolat ovat niitä, joita pyöritetään intohimolla ja rakkaudella ruokaan. Ravintolaskenen värikkyys kertoo myös yksityisyrittäjien runsaasta määrästä. Loviisaan ja Porvooseen matkustavan ei tarvitse olla huolissaan ainakaan yhdestä asiasta: nirsoinkaan turisti ei jää nälkäiseksi, oli sitten sekasyöjä, aasialaisen ruuan ystävä tai kasvissyöjä. 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.