Viihtyisät bistrot ovat nouseva trendi

0

Bistro on yksi ravintola-alan kuumista sanoista tällä hetkellä. Bistroissa syöminen on trendikästä, ja tämä näkyy niiden alati kasvavassa lukumäärässä. Tämä alun perin ranskalainen tapa nauttia ravintolaruokailusta on juuri sopiva suomalaiseen makuun: puhutaan yksinkertaisesta, puhtaasta kotiruuasta ja tunnelmasta, josta turha tärkeily jätetään pois. Jäljelle jäävät veden kielelle tuovat maut, nälän vievät annokset, rento ilmapiiri ja nautinto siitä, että joku muu siivoaa keittiön puolestasi. 

Mikä ihmeen bistro? 

Ensimmäiset bistrot tarjosivat ruoka-annokset asiakkaille pariisilaisten kellareiden kotikeittiöistä. Bistrojen emännät olivat vuokranantajia, jotka tarjosivat vuokralaisille asunnon lisäksi vatsantäytettä. Sana on vakiintunut ranskan kieleen jo 1800-luvun loppupuolella. Näistä kellarikeittiöistä lähtivät kehittymään pienet, vaatimattomat ravintolat, jotka tarjosivat kohtuuhintaisia ruokia, joita oli helppo valmistaa suurillekin joukoille nopeasti. Bistrojen tarjontaan kuului saumatta myös edulliset, mutta maukkaat viinit, joita tarjoiltiin palan painikkeeksi. Bistrot tunnettiinkin “paikkoina, joista saa halpaa viiniä”. 

Näistä aivan ensimmäisistä ajoista bistrot ovat nostaneet imagoaan, ja ne tunnetaankin nykyään mainioina koko kansan ruokapaikkoina. Ne keskittyvät edelleen tarjoilemaan yksinkertaista ja kodinomaista, maukasta ruokaa, jota kyyditetään annoksiin sopivilla viineillä. Bistrot saattavat olla päiväsaikaan enemmän kahvilatyyppisiä kohtauspaikkoja, ja illaksi muuttua lämpimiä ruoka-annoksia tarjoileviksi illallispaikoiksi. Usein bistro saatetaan sekoittaa saman tyyliseen brasseriaan. Näiden erot ovat tosin käytännössä hyvin pienet. Tärkeimmät erot ovat: 

  • Bistro on keskittynyt enemmän viinin, brasseria oluen tarjoiluun 
  • Bistrosta saa ruokaa usein vain lounas- ja illallisaikaan, brasseriasta koko päivän 

Miten bistro eroaa muista ravintoloista ja kahviloista? 

Nykyään ruokapaikoista kuulee käytettävän lukuisia eri nimityksiä, ja tavallisen tallaajan on hankala pysyä mukana siinä, mitä mikäkin tarkoittaa, ja miten ne oikeastaan edes eroavat toisistaan? Onkin sanottava, että tänä päivänä erot eri ravintolatyyppien välillä voivat olla häilyviä ja hieman hankalasti erotettavia. Bistrot ovat tyypillisesti ravintoloita epämuodollisempia ruokapaikkoja. Niiden tarjoilusta puuttuu ravintoloille tyypilliset jäykät koodit, mikä antaa asiakkaiden illanviettoon mukavan rennon ja viihtyisän leiman. 

Bistrojen menut ovat keskittyneet pääasiallisesti tarjoamaan paikallisesta arjesta ponnistavia makuja. Parhaat bistrot onnistuvat muokkaamaan perinteisestä kotiruuasta esiin jotain uutta ja kiinnostavaa, säilyttäen kuitenkin ruuan puhtaan perusluonteen. Bistron näennäisesti yksinkertainen ruokalista ei näin ollen tarkoita matala-arvoisempaa kokemusta. Suomestakin löytyy useita moderneja bistroja, joiden ruokalista kelpaa vaativimmallekin herkuttelijalle. Bistrojen hintataso on yleisesti ottaen matalampi ravintoloihin verrattuna, tosin tässäkin kohtaa tulee muistaa, että nykyään rajojen häilyessä poikkeuksia kumpaankin suuntaan voi löytyä. 

Mitä bistrossa tarjoillaan? 

Bistrojen menut ovat hyvin vaihtelevia ja monipuolisia. Tarjontaan vaikuttaa suuresti se, mistä päin maailmaa bistro löytyy. Klassisten ranskalaisten bistrojen menuun kuuluu melko varmasti etanoita, juustoja, ankanrintaa ja täytettyä kanaa. Raaka-aineissa pyritään laadukkuuteen ja yksinkertaisuuteen. Annokset ovat sopivan kokoisia, sillä asiakas ei missään tapauksessa saa poistua nälkäisenä. Viineissä luonnollisesti suositaan ranskalaisia valko- ja punaviinejä, kuten Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc ja Ranskan Syrah ja Pinot Noir. 

Bistron nimi voi vaihdella hieman maasta riippuen, esimerkiksi Italiassa tämän tyyppiset ravintolat ovat trattorioita, Espanjassa bodegoita, Saksassa Gasthauseja ja Kreikassa tavernoita. Lautasilta löytyy pastoja, risottoja, liharuokia, kalaa, keittoja, salaatteja ja lämpimiä leipiä – listaa voisi jatkaa loputtomiin. Yhdistävä tekijä on aina annosten rehti ja kansanomainen luonne. Keski- ja Etelä-Euroopan maissa lähes jokaisella maalla on omat viinilajikkeensa, joita ne tuottavat. Takuuvarmasti hyviä, kohtuuhintaisia viinivalintoja ovat esimerkiksi: 

  • Italian Valpolicella, Chianti ja Falanghina 
  • Espanjan Rioja ja Tempranillo 
  • Saksan Riesling, Rivaner ja Silvaner 

Suomalaiset bistrot 

Suomeen bistrot ovat levinneet jo hyvän aikaa sitten, joten maastamme löytyy nykyään melko kattava määrä bistroja. Ne eivät ole keskittyneet vain pääkaupunkiseudulle, vaan niistä pääsee nauttimaan ihan ympäri Suomea. Helsingin kiinnostavimpiin bistroihin lukeutuu Bastion Bistro, joka löytyy Suomenlinnasta. Sen herkullisista annoksista pääsee nauttimaan ainutlaatuisissa, historiallisissa maisemissa. Hieman pohjoisempaan siirryttäessä löydetään Kirkkonummella osoitteessa Limnellin aukio 6 sijaitseva Bistro O Mat, joka tunnetaan yhtenä koko Suomen parhaista bistroista – ehdottomasti käymisen arvoinen. 

Lahden Bistro Popot, osoitteessa Rautatienkatu 26, tarjoilee trendikästä, retrohenkistä ruokaa ja seurueen kanssa jaettavia annoksia. Se on paikka, jossa taatusti vietät miellyttävän illan. Jyväskylän suunnalla liikkuessa suosittelemme poikkeamaan Asemakadulla sijaitsevaan Bistro Soppaan. Tämän pienen ravintolan ruokasali on usein täynnä, ja keittiöstä kantautuvat rakkaudella tehdyn ruuan herkulliset tuoksut. Erityisesti Sopan pastat ja risotot ovat suussa sulavia. Loistavia ravintoloita riittää pitkälle Lappiin saakka. Suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi näitä: 

  • Bistro Waahto, Satamapuistonkatu 5, 57100 Savonlinna 
  • Local Bistro, Koskikatu 9, 80100 Joensuu 
  • Ravintola Roka Street Bistro, Ainonkatu 3LH2, 96200 Rovaniemi 
  • Belge Bar & Bistro, Kluuvikatu 5, 00100 Helsinki 

Porvoon ja Loviisan alueen parhaat bistrot 

Voit yhdistää bistroihin tutustumisen myös lomallasi Loviisan seudulle. Erityisesti Porvoon kaupungista, joka sijaitsee vain parinkymmenen kilometrin päässä Loviisasta, löytyy laaja valikoima erilaisia ravintoloita, joiden joukossa on myös useita todella laadukkaita bistroja. Yksi parhaista on Bistro Gustaf, josta kerromme Loviisan ja ympäristön ravintoloista kertovassa artikkelissa tarkemmin. Porvoosta löytyvät myös Suomen parhaisiin ravintoiloihin kuuluvat Bistro Sinne ja SicaPelle Wining & Dining. Voit lukea myös näistä Suomen parhaista ravintoloista kertovasta artikkelista. 

Bistrojen suosio on jatkuvasti kasvamaan päin – niissä syödään hyvin, tunnelma on rento eikä laskukaan yleensä ole päätä huimaava. Etenkin Suomessa nähdään tiettyä brutaalia bistroilua, jossa ravintolan sisustus voi perustua kierrätettyyn tavaraan, raaka-aineet ovat edullista ja tuoretta lähituotantoa ja niukkuus kiertää avainsanana kaikessa paitsi annosten koossa. Tämä luo oman, persoonallisen ja vetävän kosketuksen suomalaisiin bistroihin. Suosittelemme tutustumaan oman kaupunkisi bistrotarjontaan, ja matkatessasi hyödyntämään bistroja uusien makujen löytämiseen. 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.