Jean Sibeliuksen Loviisa

0

Etelä-Suomessa Uudellamaalla sijaitseva Loviisan kaupunki on yksi niistä kaupungeista, jotka mielletään Sibeliuksen paikkakunniksi. Muusikko ja kansallissäveltäjä Jean Sibelius vietti Loviisassa aikaa useaan otteeseen, ja se näkyy kaupungissa vielä nykyäänkin. Loviisan keskustasta löytyy Sibeliustalo sekä Sibeliuspuisto muistomerkkeineen. Lisäksi joka kesäinen musiikkitapahtuma Loviisassa muistuttaa, että juuri se alue oli tärkeä innoituksen lähde ja toteutuspaikka Sibeliuksen uralla ja hänen musiikkituotannossaan. Loviisa henkii historiaa ja tunnelmaa, joka innostaa vielä nykyäänkin. Ehkä juuri meren läheisyys, tunnelmalliset puurakennukset ja kaunis luonto selittävät sen, miksi Loviisa oli niin tärkeä Sibeliukselle.

 

Kansallissäveltäjämme Jean Sibelius 

Johan Julius Christian “Jean” Sibeliusta (1865-1957) on sanottu Suomen kansallissäveltäjäksi, mutta hän on samalla kansainvälisestikin tunnetuin ja esitetyin suomalainen säveltäjä. Hänen musiikillaan on ollut suuri merkitys suomalaisen identiteetin syntymisessä ja vahvistumisessa. Sibeliuksen merkittävimmät sävellyksensä ovat hänen seitsemän sinfoniaansa. Sen lisäksi hän on tehnyt useita muita kuuluisaksi tulleita sävellyksiä, joita ovat muun muassa viulukonsertto sekä orkesteriteokset Karelia-sarja, Tuonelan joutsen, Valse Triste sekä laajasti ihasteltu ja rakastettu Finlandia. Sibeliuksen tuotantoon kuuluu lisäksi vokaali-, kuoro- ja pianomusiikkia, näytelmämusiikkia sekä kamarimusiikkia. 

Iloa ja aurinkoa Loviisassa 

Sibelius syntyi Hämeenlinnassa ja eli siellä lapsuutensa perheensä kanssa. Sibeliuksen perheen suuri tragedia tapahtui kesken katovuosien heinäkuussa 1868, kun perheen isä kuoli lavantautiin. Leski Maria Sibelius joutui muuttamaan perheensä kanssa äitinsä luokse asumaan. Useat kesät perhe vietti Jeanin isänäidin ja tädin luona Loviisassa. Loviisa oli Jeanin isän kotikaupunki, ja nuorelle Jeanille syntyikin erityinen side kaupunkiin. Onnelliset lapsuudenkesät sisälsivät seikkailuja linnoituksen valleilla ja merenrannalla. Sibelius muisteli myöhemmin, että “Loviisa oli minulle aurinko ja ilo, sillä Hämeenlinna oli koulukaupunki, mutta Loviisa oli vapaus”. 

Myöhemmät vaiheet suvun kaupungissa 

Sibelius palasi Loviisan kesäparatiisiinsa vielä aikuisena muutamia kertoja. Kesällä 1891 nuori taiteilija oli tavannut rakastettunsa ja kihlattunsa Vaasassa. Hän ei kuitenkaan saanut lupaa viedä tätä vihille, sillä Sibelius oli silloin vielä varaton ja ilman ammattia. Pettyneenä hän vetäytyi Loviisaan Evelina-tätinsä hoiviin ja keräsi siellä taskurahaa antamalla musiikin yksityisopetusta. Samalla hän työsti Kalevala-aiheista Kullervo-sinfoniaansa. Loviisa on säilynyt monin paikoin samanlaisena viehättävine kirkkoineen, puutaloineen ja esplanadeineen kuin silloin kun Sibelius vietti siellä aikaansa kesästä ja merestä nauttien, säveltäen ja musisoiden. 

Tärkeä koti Loviisassa 

Loviisassa Sibeliuksenkatu 10:ssä sijaitsee Sibeliustalo, jossa isätön Jean vietti sisaruksineen useita kesiä. Säveltäjän isoisä osti tämän talon, ja hänen isänäitinsä Katarina Sibelius ja tätinsä Evelina Sibelius asuttivat taloa pitkään. Lapset kävivät talossa viettämässä kesälomiaan aina vuoteen 1879 asti, jolloin isoäiti kuoli. Talossa vietetty aika oli monella tapaa inspiroivaa aikaa nuorelle säveltäjälle, jopa silloin kun hän myöhemminkin vieraili siellä tätinsä luona. Talo myytiin pois suvulta Evelina Sibeliuksen kuoltua vuonna 1893. Nykyään moneen kertaan muutetussa talossa sijaitsee Porvoonseudun musiikkiopiston Loviisan toimipiste. 

Sibeliuksen muisto elää 

Loviisassa näkyy monella tapaa Jean Sibeliuksen ja hänen sukunsa vaikutus ja heidän asumisensa paikkakunnalla. Aivan Sibeliustalon lähellä kaupungin keskustassa sijaitsee Sibeliuspuisto. Suomessa 1960-luvulla alkaneen Sibelius-muistomerkkien pystyttämishankkeen myötä myös Loviisassa alettiin kerätä varoja sellaisen pystyttämiseksi. Sopiva paikka patsaalle ja sitä ympäröivälle puistolle löytyi kirkon kupeesta: alueelta, joka oli nuoren Jean Sibeliuksen ja hänen sisarustensa leikkipaikkaa. Patsaan tekijäksi valittiin kuvanveistäjä Matti Haupt, jonka isoisä, käyrätorvensoittaja ja Loviisan vaskiseitsikon johtaja Christian Haupt oli Sibeliuksen nuoruuden ystävä. Muistomerkki paljastettiin vuonna 1964 Sibeliuspuistossa. 

Taiteilijan elämänvaiheet tutuksi 

Sibeliuksen syntymästä tuli äskettäin kuluneeksi 150 vuotta. Loviisa on juhlistanut ja markkinoinut tapausta yhdessä monen muun Sibeliuksen elämään liittyvän kaupungin kanssa. Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin kiertokävelyitä, konsertteja ja näyttelyitä. Sibeliuksen elämä ja sen vaiheet eri paikkakunnilla kiinnostavat etenkin suomalaisia, mutta suuressa määrin myös ulkomaalaisia. Sibeliuksen elämän eri käänteisiin olennaisesti liittyvät kaupungit – Loviisa, Hämeenlinna, Järvenpää, Tuusula ja Helsinki – ovat yhdessä koonnut matkailureitin. Reitillä pääsee tutustumaan muusikon elämänpolkuun ja sen tapahtumiin lapsuudesta ja koulunkäynnistä lähtien aina töiden kantaesityksiin ja huvitteluihinkin. 

Musiikkia kesäisessä tunnelmassa 

Loviisassa on järjestetty vuodesta 1989 asti kesäiset Sibeliuspäivät. Tapahtuma tarjoaa unohtumattomia musiikkielämyksiä, kun lämminhenkisessä konserttitunnelmassa musisoidaan ympäri kaupunkia. Vuosi toisensa jälkeen se on koonnut kaupunkiin musiikista ja kesästä nauttivia ihmisiä ympäri Suomea ja maailmaa. Sibeliuspäivät järjestetään loppukesästä ja sitä edeltävinä lauantaina järjestetään ilmaisia konttikonsertteja eri puolilla kaupunkia lähtölaukauksena tapahtumaan. Sibeliuspäivien konserttien sijaintipaikkoina toimii useampi rakennus. Menneinä vuosina konserttipaikkoina ovat toimineet muun muassa Porvoon tuomiokirkko avajaisjuhlan osalta, Lovisa Gymnasium, Harjurinteen koulu, Loviisan kappeli, Loviisan kirkko sekä Malmgårdin linna. 

Sibeliuspäivien ohjelmaan on kuulunut vuosien saatossa monenlaisia konsertteja ja tapahtumia. Tapahtumassa on esillä erilaisia musiikkityylejä, mustalaismusiikista kuoromusiikkiin ja jazzista sinfonioihin. Lisäksi järjestetään muun muassa paneeleita ja muita keskustelutilaisuuksia. Lapsille on usein omia konsertteja. Onpa tapahtuman puitteissa järjestetty myös kulinaarinen konserttikin, jossa musiikin lomassa on maisteltu Sibeliuksen suosimien raaka-aineiden ympärille rakennettua illallista. Sibeliuspäivillä on ollut esiintyjiä ympäri Suomea, mutta usein siellä kuullaan myös ulkomaalaisia artisteja ja musiikkiryhmiä. Tapahtuman yleisilme on nuorekas, lämmin ja avoin. Sibeliuspäivillä viihtyvät kaiken ikäiset musiikin ystävät. 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.