Loviisa ja sen erikoisuudet

0

Oletko jo käynyt Loviisassa? Uudellamaalla, meren äärellä sijaitseva Loviisa on viehättävä ja historiallinen pikkukaupunki jossa riittää nähtävää ja tekemistä useammaksi päiväksi. Loviisan historia ulottuu 1700-luvulle asti jolloin Suomi oli yhä Ruotsin vallan alla. Tästä aikakaudesta on jäänyt jäljelle runsaasti muistomerkkejä, ennen kaikkea Svartholman merilinnoitus ja keskeneräiseksi jäänyt Loviisan maalinnoitus. 

Loviisan linnoituksesta jäljellä on kaksi bastionia (eli ulkovallin osaa), nimeltään Ungern ja Rosen. Itse linnoituksen oli tarkoitus ympäröidä koko kaupunki, mutta se ei koskaan valmistunut. Loviisassa on myös vanha kaupunki, joka koostuu yksinomaan vanhoista puutaloista. Sen vanhin rakennus on 1600-luvulla rakennettu Degerbyn ratsutilan sivurakennus joka on yksi koko Suomen vanhimpia puurakennuksia. 

Loviisan historiaa 

Loviisa perustettiin vuonna 1745 tapulikaupungiksi, eli kaupungiksi jolla oli oikeus käydä ulkomaankauppaa. Se sijaitsi noin kymmenen kilometrin päässä silloisesta uudesta itärajasta joka oli siirtynyt Turun rauhan myötä. Kaupunki tunnettiin alun perin nimellä Degerby. Nimenmuutos seurasi Ruotsin kuningas Aadolf Fredrikin vierailua, joka uudelleennimesi kaupungin vaimonsa Loviisa Ulriikan mukaan vuonna 1752. 

Tuoreeseen kaupunkiin alettiin saman tien rakentaa Loviisan linnoitusta sekä Svartholman merilinnoitusta. Loviisan linnoitus ei valmistunut koskaan rahapulan vuoksi. Svartholman linnoituskaan ei valmistunut kokonaan, mutta sillä oli silti tärkeä asema Kustaa III:n sodassa Venäjää vastaan vuosina 1788–1790. Vuonna 1855 Loviisan tulipalo tuhosi suuren osan kaupunkia, mutta sen vanha kaupunki onneksi säästyi. 

Loviisan ydinvoimalaitos 

Monet suomalaiset tuntevat Loviisan ennen kaikkea sen ydinvoimalaitoksen ansiosta. Sen molemmat reaktorit ovat painevesireaktoreita. Ensimmäisen niistä, eli Loviisa 1, otettiin käyttöön vuonna 1977, jolloin se oli koko Suomen ensimmäinen ydinvoimalaitos. Loviisa 2 alkoi toimimaan vuonna 1981. Voimalaitos sijaitsee 15 kilometrin päässä Loviisan kaupungista Hästholmenin saarella, ja laitoksen omistaa Fortum Power and Heat Oy. 

Moderni Loviisa 

Loviisassa asuu vajaa 15 000 henkeä, joista 40 % puhuu ruotsia äidinkielenään. Merellisenä kaupunkina Loviisalla on sekä rahtisatama että satama huviveneille. Kaupungissa sijaitsee myös juna-asema, joten valinnanvaraa riittää, kun miettii, miten haluaa matkustaa Loviisaan. Loviisa on vain noin 80 kilometrin päässä Helsingistä, joten sinne pääsee nopeasti autolla tai junalla. 

Turismi on tärkeää Loviisalle, ja kaupungissa on paljon kauppoja, joista voi ostaa matkamuistoja tai taidetta, sekä ravintoloita ja kahviloita, joissa pääsee nauttimaan paikallisista herkuista. Turismin kannalta ennen kaikkea vanha kaupunki on tärkeä alue, mutta nähtävää riittää myös linnoituksissa sekä useissa vanhoissa ja historiallisesti merkittävissä rakennuksissa. Kaupungissa on myös ravirata hevosurheilun ja vedonlyönnin ystäville. 

Loviisan nähtävyyksiä 

Svartholman merilinnoitus on melko ainutlaatuinen nähtävyys, koska merilinnoituksia ei Suomessa ole monia. Loviisan näyttävä kaupungintalo on perua vuodelta 1856, jolloin Suomi oli Venäjän vallan alla. Se edustaa tyyliltään uusrenessanssia. Loviisan kirkko valmistui vuonna 1865 vanhan Loviisan palossa tuhoutuneen kirkon tilalle. Kirkko on vaikuttavan kokoinen, tiilistä rakennettu uusgoottilainen rakennus, jonne mahtuu jopa tuhat henkeä. 

Näyttävä, keltainen Komendantintalo on rakennettu 1755. Sen sisällä on toiminut vuodesta 1970 alkaen Loviisan kaupunginmuseo, joka perustettiin vuonna 1904. Museon perusnäyttelyssä on muun muassa vanhoja esineitä ja kustavilaisia huonekaluja. Siellä voi myös tutustua Jean Sibeliuksen elämänvaiheisiin Loviisassa. Museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä sekä erilaisia tapahtumia, ja sinne on vapaa pääsy. 

Tapahtumia Loviisassa 

Loviisassa riittää tapahtumia erityisesti kesällä. Jos haluaa eläytyä kunnolla Loviisan historiaan, kannattaa osallistua Kuningas saapuu Loviisaan -viikonloppuun, jota juhlitaan 1700-luvun hengessä. Veneiden ja vesillä olon ystäviä hemmottelee jokavuotinen venefestivaali Small Ships’ Race. Perinteisiin rakennustapoihin ja -materiaaleihin voi tutustua Loviisan Wanhat Talot -perinne- ja korjausrakentamispäivillä. Loviisan päivää juhlistetaan 25. elokuuta. 

Loviisan Sibeliuspäiviä on vietetty vuoteen 2019 mennessä jo kolmen vuosikymmenen ajan. Kansallisromanttinen säveltäjä Jean Sibelius vietti nuorena runsaasti aikaa Loviisassa, ja nuo onnelliset kesäpäivät jättivät häneen lähtemättömän vaikutuksen. Säveltäjän muiston kunniaksi Loviisassa järjestetään vuosittaiset Sibeliuspäivät, joihin saapuu niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin huipputason kamarimuusikkoja musisoimaan kesänviettäjien iloksi. Sibeliuspäivät pidetään yleensä syyskuussa. 

Loviisan ruokakulttuuria 

Loviisa kuuluu Uudenmaan lääniin, ja sen ruokakulttuurissa yhdistyvät paikalliset perinteet ja vaikutteet idästä. Hyvä ruoka kuuluu olennaisena osana loviisalaisten elämään, ja paikallisia herkkuja voi nauttia etenkin kesällä. Loviisassa on useita ravintoloita jokaiseen makuun ja ruokavalioon, sekä tietysti kauppatori, josta voi ostaa lihapiirakoita, karjalanpiirakoita, marjoja, herneitä sekä muita sesonki- ja kesäherkkuja. 

80-luvulla Suomessa järjestettiin kokki Jaakko Kolmosen johdolla projekti, jossa eri kunnille ja kaupungeille etsittiin niille tyypillisiä ruokia. Nämä ruoat nimettiin virallisesti pitäjäruoiksi, ja ne koottin yhteen teokseen “Kotomaamme ruoka-aitta: Suomen, Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat”. Loviisalla on rikkaat ruokaperinteet, ja sillä onkin useita pitäjänruokia: perunapuuro ja puolukkamaito, pannukakku marjoilla tai hillolla, sekä lihamuhennos. 

Ihana päivä Loviisassa 

Paras tapa saapua Loviisaan on tietysti merta pitkin veneellä, jolloin voi nähdä myös Svartholman linnoituksen. Satamasta voi jatkaa matkaansa viehättävään vanhaan kaupunkiin ja sen historiallisiin puurakennuksiin. Vanha kaupunki tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia shoppailuun ja kulttuuriin tutustumiseen, ja lounaan tai päivällisen voi nauttia terassilla yhdessä Loviisan lukuisista laaturavintoloista, katsellen pikkukaupungin ihmisvilinää. Loviisan tunnelma tempaisee mukaansa! 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.