Loviisan ravintolat

0

Tervetuloa ruokareissulle Loviisaan! Tältä sivustolta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita Loviisasta ruokakaupunkina, sekä nähtävyys- ja ajanviettovinkkejä Loviisaan matkustavalle. Mikäli Sibelius-päivät kiinnostavat, niin kerromme myös Sibeliuksen yhteydestä Loviisaan. Todelliset ja harrastajakulinaristit saavat sivuiltamme tietoa Suomen parhaista ravintoloista ja suomalaisesta ravintolakulttuurista: mitä suomalaiset yleensä syövät ravintoloissa? Viemme myös vierailijamme tutustumaan bistrojen maailmaan.

Loviisa  kaupunki, jolla on historiaa 

Suomen ollessa Ruotsin vallan alla, vuonna 1745, Porvoon ja Haminan väliin rannikolle tarvittiin tapulikaupunki. Tämä linnoitus nimettiin Loviisaksi Ruotsin kuningas Adolf Frederickin vaimon, Lovisa Ulrikan mukaan. Historiallisia rakennuksia on jäljellä vieläkin – erityisesti Loviisan vanha kaupunki on näyttävä. Kaupunkiin rakennettiin vuonna 1977 Suomen ensimmäinen ydinvoimala, joka on vieläkin toiminnassa. 

Loviisa oli 1800-luvulla tunnettu kylpylöistään ja vilkkaana satamakaupunkina. Nykyään kaupungista löytyy paljon nähtävää ja koettavaa jokaiselle ikään tai kiinnostuksenkohteisiin katsomatta. Voikin sanoa, että Loviisan historian lisäksi kaupunki on vilkas kulttuuri- ja luontokohde. Nähtävyyksistä ja kaupungissa järjestettävistä tapahtumista voi lukea lisää ”Vietä hauska päivä Loviisassa” -artikkelistamme. 

Loviisa on taide- ja musiikkikaupunki 

Loviisa herää eloon erityisesti kesällä Sibeliuspäivien aikaan, mutta kaupungin taide- ja musiikkitarjonta on muutenkin runsas. Loviisassa on useita erilaisia taidetiloja, joten ihan perinteiseen museomeininkiin ei tarvitse tyytyä. Puitteet ovat jo itsessään hienoja, sillä ne on sijoitettu Loviisan historiallisiin rakennuksiin ja kauniiden luonnonmaisemien äärelle. Luonnonystäville on tiedossa upeita hetkiä saaristomuseossa. 

Taide- tai musiikkipuolella Loviisassa käyvän ei tarvitse tyytyä pelkästään katseluun, sillä kaupunki tarjoaa työpajoja ja mahdollisuuden esimerkiksi päiväkaraokeen. Klassisen musiikin tapahtumia on paljon, mutta pienemmät toimijat järjestävät myös sellaisia musiikkitapahtumia, joihin voi itse osallistua. Myös tiloja, joissa musiikkikonsertteja järjestetään, on valtavan paljon. Loviisassa voi varmasti viihtyä useamman päivän. 

Puolustuslinnakkeesta kansainväliseksi kaupungiksi 

Melkein puolet eli 38 % Loviisan asukkaista on ruotsinkielisiä, mikä selittyy niin historian kuin maantieteenkin näkökulmasta. Loviisalla on paljon ympäröiviä kuntia, joissa ruotsinkielisyys on vahvasti edustettuna. Myös vuonna 2010 tapahtunut kaupunkien yhdistäminen lisäsi paljon ruotsinkielisiä alueita Loviisaan. Kaupunki on vahvasti kaksikielinen, joten yhteisen kielen löytäminen ei ole ongelma. 

Loviisalla on sisarkaupunkeja ympäri Eurooppaa, varsinkin Pohjoismaissa, mutta myös Turkissa. Loviisassa järjestetään Sibelius-päivät, jonne tulee huippumuusikoita ympäri maailmaa ja kaupungin taidenäyttelyissä nähdään kansainvälisiä nimiä. Kaupunki on myös ollut mukana esimerkiksi SILMU RY:n Ympäristötietoutta yli rajojen- hankkeessa, jossa toisena osapuolena oli englantilainen järjestö. Entinen satamakaupunki jatkaa siis toimintaansa kansainvälisillä projekteilla. 

Hyvää ruokaa ja unohtumattomia hetkiä 

Loviisassa vieraileva ei jää nälkäiseksi. Kaupunki tarjoaa monenlaisia ravintoloita aina À la carte -ravintoloista lounasbuffetteihin. Kaupungin ravintoloiden joukosta löytyy lisäksi vaihtelua ja vivahteita kotiruokaravintolasta maailmanmakuihin – myös kasvissyöjä saa vatsansa täyteen. Ruokailun monipuolisuutta voi kuvata sillä, että Loviisassa on paljon pieniä paikallisyrittäjiä. Yksityiskohtaisemmat ravintolavinkit löytyvät ”Loviisan ympäristökuntien/-kaupunkien ravintolat”- artikkelistamme. 

Tunnelma on puoli ruokaa ja Loviisassa tämän toteuttaminen on helppoa. Kaupungin historialliset rakennukset ja rannikkosijainti tarjoavat unohtumattoman kokemuksen. Ravintolat ja kahvilat on sijoitettu upeaan miljööseen ja osa kaupungin kulttuuritarjonnasta on liitetty yhteen myös ravintola- ja kahvilaelämysten kanssa. Erikoisempia elämyksiä etsivälle suosittelemme sivustoltamme löytyvää ”Loviisa ja sen erikoisuudet”- artikkelia. 

Parhaita raaka-aineita ja vahvoja visioita 

Ammattilaisten Suomen parhaiksi äänestämät ravintolat sijaitsevat pääosin Helsingissä, mutta muuten yhteiset tekijät laatua lukuun ottamatta ovat vähäisiä. Jotkin ravintolat erottuvat edukseen vahvalla visiolla: keittiö voi olla kokeellinen tai taustalla voi olla esimerkiksi ruokahävikin vähentäminen. Vaikka suomalainen ruokakulttuuri ei ole historiallisesti loistokkain, on Suomi kilpailukykyinen ruuan laadussa ja loistavien ideoiden mittarilla. 

Parhaiden ravintoloiden yhdistävä tekijä on hyvät raaka-aineet, mikä vaikuttaa vahvasti myös ruuan laatuun. Suomessa onkin valttikorttina se, että ruoka on puhdasta ja sen tuotanto valvottua. Yhdistettynä huippuluokan kokkeihin tämä takaa kansainvälisesti kilpailukykyisiä ravintoloita. Yksityiskohtaisempi tieto Suomen parhaista ravintoloista löytyy ”Syö Suomessa – parhaat ravintolat maassamme” – artikkelista, sekä ”Millaista ravintolaruokaa suomalaiset syövät?”- artikkelista. 

Bistrot ovat rentoutumisen ystäville 

Koska bistro on konseptina epämuodollinen – ruokapaikka, jossa ei yleensä ole vakiintunutta listaa ja jossa tarjoillaan muutakin kuin kalliita laatuviinejä, se antaa ravintoloitsijalle varsin vapaat kädet toimia. Perinteiset bistrot tarjoavat pikkunaposteltavaa esimerkiksi panimo-oluiden vierellä, mutta jotkin bistroista ovat päättäneet venyttää rajoja entisestään tai kokeilleet, yltääkö bistron konseptilla Michelin-tähtiin asti. 

Bistro on ranskasta tullut sana, mutta samankaltaisia, olohuonemaisella tunnelmalla höystettyjä ravintoloita on ollut muissakin kulttuureissa eri nimillä. Suomeen bistrotrendi on näyttänyt iskeneen todenteolla 2000-luvulla. Nykyään bistroista onkin tullut trendikkäiden ruokailijoiden ja esimerkiksi penkkiurheilun harrastajien kohtaamispaikkoja. Bistrojen maailmaan löytyy syvempi johdatus artikkelissa: Mikä on bistro ja mistä niitä löytää? 

Suomessa kannattaa matkustaa 

Loviisan ja Porvoon kaltaisten pienten kulttuurikaupunkien lisäksi Suomi pitää sisällään monenlaisia pieniä kaupunkeja, jotka saattavat linja-auton tai junan ikkunasta katsottuna näyttää samanlaisilta, mutta ne ovat itsessään täynnä elämää. Suomen sisäinen matkailu on helppoa: junan lisäksi saaristoa pitkin pääsee veneilemään. “Loviisasta muualle Suomeen”- artikkelissa pääseekin tutustumaan matkailuvinkkeihin maan sisäiseen reissaamiseen. 

Tervetuloa nauttimaan Loviisaan! 

Tältä sivustolta löytyy monipuolinen tietopaketti, joka palvelee syömisestä ja matkailusta nauttivia. Loviisa on yksi niistä rannikkokaupungeista, joissa vierailu on varmasti vaivan väärti, oli sitten kulttuurin suurkuluttaja tai upeita elämyksiä metsästävä seikkailija. Ehkä sinun kaupungistasi löytyy Suomen paras ravintola – se selviää varmasti sivustollamme. Toivotamme viihtyisiä hetkiä Loviisan ja Suomen ravintolakulttuurin parissa. 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.